Sağlıklı gülüşler...

Hizmetlerimiz

Protez

Protetik tedavi (Protezler), her türlü dişsizliğin giderilmesi, hasarlı dişlerin restore edilmesi, ağız içi işlevselliğin ve estetiğin kazandırılmasını amaçlar. Eksik diş sayısı ve hastaların ihtiyacına göre protezler temel olarak sabit protezler (Kaplama, köprü) ve hareketli protezler (damak, takma diş) olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca son yıllarda öne çıkan estetik diş hekimliği uygulamaları da (Porselen Laminalar, Gülüş Tasarımı, Empress kaplama, Zirkonyum Porselen vb) protetik tedavi kapsamına girmektedir ve diş hekimliğindeki önemli uzmanlık alanlarından birisidir.

1) Sabit Protezler

Doktor tarafından ağızdaki mevcut dişlere veya implantlara sabitlenen, hasta tarafından takılıp çıkarılmayan protezlerdir. Sabit protezler Kron (kaplama) ve köprü uygulamalarını içerir. Plastik (geçici amaçlı), metal destekli porselen, zirkonyum destekli porselen, empress porselen gibi farklı materyallerden üretilebilirler. Hangi materyalin kullanılacağına karar verilirken hastanın estetik beklentisi, yapılacak restorasyonun ağzın hangi bölgesinde olduğu, ne kadar uzun bir dişsizliğin giderileceği ve işlemi yaptıracak kişinin ekonomik durumu gibi parametreler göz önüne alınarak seçim yapılır.

a) Kuron (Kaplama)
Dental kuronlar hasar görmüş dişin üzerine geçen, dişi biçim, boyut ve estetik olarak taklit eden şapkalardır. Plastik (geçici), metal destekli porselen veya tam seramik (Zirkonyum, Empress) materyallerden üretilebilir. Kuronlar mevcut dişin üzerine özel yapıştırıcılarla sabitlenir. Kullanımları oldukça rahattır. Sıklıkla, çok büyük dolgusu olan dişler, kırılan dişler (büyük kırıklar) ve doku kaybı fazla olan kanal tedavili dişler kuron (kaplama) yapılarak dayanıklılıkları arttırılmaya çalışılır. Ayrıca gülüş tasarımı, estetik olmayan diş pozisyonları, çapraşıklık gibi durumların giderilmesinde de kronlardan faydalanılır.

b) Köprü
Dental köprüler bir veya daha fazla eksik dişin oluşturduğu boşlukları kapatır. Köprüler dişsiz bölgenin her iki tarafında bulunan kronlar ve onların arasında bulunan yapay dişten oluşur (Köprü gövdesi). Köprüler de doğal diş veya implantlar tarafından desteklenen sabit protezlerdir ve plastik (geçici), metal destekli porselen veya tam seramik (Zirkonyum, Empress) materyallerden üretilebilir. Eksik dişin her iki tarafındaki dişler doku olarak sağlamsa implant tedavisi köprüye göre daha kullanışlı bir alternatif olabilir.

2) Hareketli Protezler

Hastanın kendisinin çıkarmadığı kron-köprü gibi yapıştırma protezler.

Hareketli Protezler: Hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkartabildiği protezlerdir.

a) Total Protezler: Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.

b) Parsiyel Protezler: Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.

c) Hassas bağlantılı parsiyel protez (çıtçıtlı protezler): Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda uygulanan diş protezi tipidir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından dolayı halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak ta bilinir.Hassas Tutuculu Protezler kanca gibi dışardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik protezlerdir.

d) İmplant Üstü Protezler

  • Sabit: İmplanttan destek alınarak yapılan köprü veya kronlardır.
  • Hareketli: Kemik desteği yeterli olmayan ağızlarda tercih edilen implantlardan destek alınarak yapılan total benzeri protezlerdir.

a) TAM (total) diş protezi

Damaklı diş protezi olarak da bilinen ağızda dişlerin olmadığı durumlarda yapılan, alt ve üst damaklara oturan protezlerdir.

-Yapım aşaması kaç gün sürer, kaç kere gelmem gerekir?

Tam protez dişler, ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta hazırlanır. 5 seans için ortalama 2 hafta yeterlidir.

-Tam protezlerin kullanımı

Damaklı diş protezleri takıp çıkarılan protezler olduğu için kullanımı diğer protezlere göre daha zordur. Alt ve üst çeneye kolayca yerleştirilip çıkarılabilir fakat sabit protez konforu ve çiğneme etkinliği beklenmez.ilk takıldığında bazı bölgelerde vuruklar ve yaralar oluşabilir, vuruklar alındıktan sonra belirli süre kullanıldığında alışılır ve kişinin kendi dişleriymiş gibi vazife görür.

-Tam protezlerin temizlenmesi

Tam diş protezlerin temizliği akar su altında sabun ve fırça yardımıyla yapılır. Temizlik için diş macunu kullanılmaz. Tam protezler için temizleyici özel fırçalar olduğu gibi normal diş fırçalarıyla da temizliği yapılabilir. Ayrıca bazı markaların temizleyici tabletleri mevcuttur, bir su bardağına atılan tablet içerisinde protez bekletilerek temizliği sağlanabilir.

-Tam diş protezlerle yemek yiyebilme

Çenelerden ölçü alınarak kişiye özel olarak yapılan protezlerin tutuculuğu, alt ve üst çenedeki kemik miktarına bağlıdır. Kemik miktarı yeterliyse protez tutuculuğu ve stabilizasyonu da iyi olur ve protezlerle rahatça yemekler öğütülebilir. Tam protez ilk yapıldığında yanak ve dudak kasları alışana kadar zorluk yaşanabilir, sonrasında rahatça ısırma, kesme ve öğütme fonksiyonları yapılabilir.Alt ve üst çenedeki kemik miktarı yeterli değilse protez dişlerin tutuculuğu ve stabilizasyonu da azalacağından yemek yerken protez hareket edebilir. Bu durumda özel yapıştırıcılar kullanılabilir ya da protezlerin oynamaması için çene kemiğine yerleştirilen implantlardan destek almak gerekebilir.

-Tam protez dişlerde estetik

Tam protezler yanak ve dudak çöküntülerini doldurarak şişirir. Protezlerde kullanılan dişler de ön grupta porselen olarak tasarlanabilir. Bu durumda estetik olarak memnuniyet yüksek olmaktadır.

-Kullanırken dikkat edilecek hususlar

Tam protezlerin temizliğine özen gösterilmeli, temizlik hiçbir şekilde kaynar su ile yapılmamalıdır. Gece yatarken protez ağızdan çıkarılmalı ve özel bir kap içerisinde muhaza edilmelidir. Bunların yanında takıp çıkarırken ya da temizlerken düşürme durumunda kırılgan olduğu unutulmamalı, dikkatli olunmalıdır.

-Protez dişlerin kırıldığında ya da dişler düştüğünde tamiri

Kırık şekli ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle kolayca tamir edilebilir,tamir için çenelerden ölçü almak gerekebilir. Protezden düşen dişler de kolaylıkla tamir edilir.

-Protez dişlerin tamiri işlem süresi

Kırığın şekli ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte genelde 1, 2 günde tamiri mümkün olmaktadır.

-Şeker hastalarında protez dişlerin kullanımı

Tam protezler tam dişsizlik durumunda hemen hemen her hastaya uygulanabilmektedir, şeker hastalarına da rahatlıkla uygulanabilir. Uygulama sonrasında ağızda oluşabilecek vuruk ve yaraların iyileşmesi uzun sürebilir, ayrıca ağız kuruluğu problemi de olabileceği için özel jeller ve yapay tükürük kullanımı gerekli olabilir.

-Kemik erimesi olan hastalarda protez dişlerin kullanımı

Vücutta meydana gelen kemik erimesi ile ağızdaki kemik erimesi genellikle bağlantılı değildir. Ağız içi muayene ve çekilen filmlerle kemik kalınlığı ve yüksekliği kontrol edilerek protez için uygunluk tespit edilir. Aşırı rezorbsiyon (kemik erimesi) olduğu durumda cerrahi olarak farklı bölgelerden kemik alınarak kemik hacmi kazanılabilir.

-Protez dişlerin allerjik hastalarda kullanımı

Öncelikle alerji testi yaptırılıp nelere alerji olduğu belirlenmelidir. Tam diş protezlerinde metal bulunmadığı için metal alerjisi olanlara rahatça uygulanabilir. Fakat tam protez malzemesi olan akriliğe karşı alerji varlığında tam protez kullanımı mümkün değildir, bu durumda implant destekli protezler kullanılabilir.

-Tam diş protezlerinin kullanım ömrü

Tam diş protezleri iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun yıllar hizmet etmektedir. Zayıflama ya da kemik erimesi durumlarında yıllar içerisinde protezde bollaşma ve oynama meydana gelebilir.

-Yıllardır kullanılan tam diş protezinin  bollaşmaya ve oynamaya başlaması durumunda besleme

Zayıflama ve kemik erimesine bağlı olarak meydana gelen bollaşma ve oynamalar için mevcut proteze besleme yapılarak tekrar uyumu sağlanabilir, alt ve üst çenelerde çok fazla değişiklik mevcutsa diş protezini tekrar yapmak gerekebilir.

-Yıllar önce yaptırdığım protezden çok memnunum, sadece renkleşme ve kararmalar mevcut, protezimin aynısından yapılabilir mi?

Tam diş protezindeki renkleşme ve kararmalar profesyonel olarak yapılan temizlikte çıkmaz ise mevcut protezin duplikatı (kopyası) yapılabilir. Bunun için protezi birkaç gün bırakmanız gerekecektir.

-Yıllardır kullandığım diş protezimin tutuculuğundan memnunum fakat dişleri kesmiyor, dişler keskinleştirilebilir mi?

Mevcut protezin kaidesi değiştirilmeden sadece dişleri değiştirebilir, yeni kullanılan dişler daha kesici ve aşınmamış olacaktır.

-Üst ve alt çenede tam protezlerin tutuculuğu

Üst çenede tam protez alt çenedeki tam proteze göre çok daha fazla geniş alan kaplar ve alt çenede dilin varlığı protezin daha çok hareket etmesine yol açar, bunların yanında mevcut kemik hacmi de tutuculuğu etkiler. Alt çenede diş kayıpları genellikle daha erken olduğu için kemik daha çok erir ve yapılan protezin tutuculuğu daha az olur.

-Tüm dişlerimi kaybettiğimde tam diş protez dişlere alternatifler

Tüm dişlerini kaybeden ve daha önce hiç tam protez kullanmamış hastaların tam proteze alışmaları çok zor olmaktadır. Alt ve üst çenede yeterli kemik hacmi mevcutsa kemik içerisine yerleştirilen implantlar üzerine yapılan protezler tam protezlere göre çok daha konforlu ve kullanımı kolay protezlerdir. Tam dişsizlik durumunda öncelikle implant destekli diş protezlerini tavsiye etmekteyiz.

b)PARSİYEL diş protezleri (kancalı protez)

Sabit protez uygulanamayan durumlarda yapılan protezlerdir. Dişsiz bölgenin önündeki dişe, protez kanca ile tutunduğu için kancalı protez olarak ta isimlendirilir.

-Kancalı diş protezlerinin yapım aşaması kaç gün sürer, kaç kere gelmem gerekir?

Parsiyel diş protez aşamaları tam protez aşamalarıyla aynıdır. Parsiyel diş protezler de ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta hazırlanır. 5 seans için ortalama 2 hafta yeterlidir.

-Parsiyel diş protezlerinin kullanımı

Parsiyel protezler kancalar yardımıyla dişlerden destek alırlar. Takarken ve çıkarırken ilk yapıldığında çok sıkı iken zamanla daha rahat takıp çıkarılır. Sabit protezlerin konforu ve çiğneme etkinliği parsiyel diş protezlerinde de beklenemez.

-Parsiyel diş protezlerini kullanmaya alışmak

Bu tip diş protezleri alt çenede dilin altından, üst çenede ise damaktan geçen metal kısımlara sahiptir. Protezde bu parçaların olması ilk başlarda alışmayı zorlaştırır. Fakat, belirli bir süre geçtikten sonra çoğu hasta kendi dişiymiş gibi bu protezleri rahatça kullanır.

-Parsiyel diş protezlerinin temizliği

Parsiyel protezlerin temizliği tam diş protezleriyle aynıdır.

-Parsiyel diş protezleriyle yemek yiyebilme

Parsiyel diş protezleri hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek alınarak yapıldığı için tutuculuğunda problem yaşanmaz. Rahatça kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları yapılır.

-Yemek yerken parsiyel protezlerin hareket etme durumu

Parsiyel diş protezlerin kancaları protezi yerinden çıkarmayı önlemektedir, bu nedenle yemek yerken hareket etmezler. Zamanla kancalarda gevşeme görülebilir, bu durumda da kancalar kolayca sıkılaştırılarak protezin oynaması engellenir.

-Parsiyel diş protezlerde estetik

Parsiyel protezin dişten destek aldığı kısımlarında kancalar mevcuttur. Kancalar metal renginde olduğu için ön bölgedeki görülen dişlerde kanca olduğunda estetiği sağlamak güç olabilir.

-Kullanırken dikkat edilecek hususlar

Tam diş protezlerin kullanımında dikkat edilmesi gerekenlere ilave olarak takıp çıkarırken kancalara zarar vermemek gerekir. Takıp çıkarma işlemleri yavaş ve dikkatli şekilde yapılmalıdır. Diş protezinin tam olarak oturduğundan emin olduktan sonra çene kapatılmalı, protez çeneyi kapatarak yerleştirilmeye çalışılmamalıdır, aksi halde kancalar eğilip kırılabilir.

-Kırıldığında ya da dişler düştüğünde diş protezinin tamiri

Tam protezde olduğu gibi parsiyel protezde de kaide kısmı ve dişler kolaylıkla tamir edilebilir. Kancalar kırılırsa yine ağızdan ölçü alınarak tamir edilebilir.

-Parsiyel diş protezlerin tamir süresi

Tam protezlerde olduğu gibi parsiyel protezlerde de kırığın şekli ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte genelde 1, 2 günde tamiri mümkündür.

-Şeker hastalarında bu diş protezlerinin kullanımı mümkün müdür?

Tam protezlerde olduğu gibi parsiyel protezler de hemen hemen her hastaya uygulanabilir, şeker hastalarına da rahatlıkla uygulanabilir. Uygulama sonrasında ağızda oluşabilecek vuruk ve yaraların iyileşmesi uzun sürebilir, ayrıca ağız kuruluğu problemi de olabileceği için özel jeller ve yapay tükürük kullanımı gerekli olabilir.

-Kemik erimesi olan hastalarda kullanımı mümkün müdür?

Parsiyel diş protezlerinde kemik dokusunun hacmi çok önemli değildir. Mevcut dişlerden de destek alınarak yapılan bir protez olduğu için dişlerin sağlamlığı ve boyutları önemlidir.

-Alerjik hastalarda kullanımı

Öncelikle alerji testi yaptırılıp nelere alerji olduğu belirlenmelidir. Parsiyel protezlerde metal ve akrilik malzeme kullanılır. Metal alerjisi mevcutsa hangi metale karşı olduğu tespit edilip başka bir metal kullanılarak protez uygulaması yapılabilir. Fakat akriliğe karşı alerji varlığında parsiyel protez kullanımı mümkün değildir, bu durumda implant destekli diş protezleri kullanılabilir.

-Kancalı diş protezlerinin kullanım ömrü

Parsiyel protezler iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun yıllar hizmet etmektedir. Zayıflama ya da kemik erimesi durumlarında yıllar içerisinde protezde bollaşma ve oynama meydana gelebilir. Bunun dışında kullanıma bağlı olarak kancalarda esneme ve kırılmalarla karşılaşılabilir. Ayrıca destek alınan dişlerin kaybı mümkün olabilir. Bu durumda da kaybedilen diş mevcut proteze ilave edilebilir.

-Yıllardır kullandığım parsiyel diş protezi bollaşmaya ve oynamaya başladı, ne yapılabilir?

Zayıflama ve kemik erimesine bağlı olarak meydana gelen bollaşma ve oynamalar için mevcut proteze besleme yapılarak tekrar uyumu sağlanabilir, alt ve üst çenelerde çok fazla değişiklik mevcutsa protezi tekrar yapmak gerekebilir. Bunların dışında kancalarda esneme ya da kırılma mevcutsa kancalar sıkıştırılabilir ya da tamir edilebilir.

-Parsiyel protezin kancalarının daha estetik olarak diş ya da diş eti renginde yapılması mümkün müdür?

Evet mümkündür. Parsiyel protez kancaları diş gibi beyaz renkte ya da diş eti gibi pembe renkte yapılır, fakat kırılma riskleri yüksek olduğundan her vaka da uygulanamayabilir ve dikkatli kullanım gerekir.

-Parsiyel protezin kancasız bir alternatifleri

Parsiyel protezin kancasız alternatifi hassas bağlantılı ( çıtçıtlı protezler) protezdir. Protezin dişlerden destek aldığı kısmı protezin içerisindedir ve görünmez.

 

c)HASSAS Bağlantılı Diş Protezleri

Hassas bağlantılı protez (Çıtçıtlı Protezler)

Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda uygulanan diş protezi tipidir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından dolayı halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak ta bilinir.

-Yapım süresi

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı protezler) protez aşamaları parsiyel aşamalarıyla aynıdır. Hassas bağlantılı protezler de ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta hazırlanır. 5 seans için ortalama 2 hafta yeterlidir.

-Çıtçıtlı protezlerin kullanımı

Çıtçıtlı protezlerde dişlerde hazırlanan yuvalara oturan hassas parçalar mevcuttur. Takarken ve çıkarırken ilk yapıldığında çok sıkı iken zamanla daha rahat takıp çıkarılırlar. Dikkatli şekilde takıp çıkarılmalıdır.

-Çıtçıtlı protezleri kullanmaya alışmak

Bu tip protezler parsiyel protezdeki gibi alt çenede dilin altından, üst çenede ise damaktan geçen metal kısımlara sahiptir. Protezde bu parçaların olması ilk başlarda alışmayı zorlaştırır. Fakat, belirli bir süre geçtikten sonra çoğu hasta kendi dişiymiş gibi bu protezleri rahatça kullanır.

-Hassas bağlantılı protezlerin temizliği

Hassas bağlantılı protezlerin temizliği tam protezlerle aynıdır.

-Çıtçıtlı protezlerle yemek yiyebilme ve hareket etme durumu

Hassas bağlantılı protezler hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek alınarak yapıldığı için tutuculuğunda problem yaşanmaz. Rahatça kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları yapılabilir. Hassas bağlantılı protezlerin yuvalar içerisine oturan kısımları protezi yerinden çıkarmayı önlemektedir, bu nedenle yemek yerken hareket etmezler. Zamanla hassas bağlantıların kastiklerinde gevşeme görülebilir, bu durumda da lastikler kolayca değiştirilebilir.

-Çıtçıtlı protezlerin estetiği

Hassas bağlantılı protezlerin dişlerden destek aldığı kısımlar protezin içerisinde olduğu için kancalı protezlere göre çok daha estetik olurlar.

-Çıtçıtlı protezleri kullanırken dikkat edilecek hususlar

Tam diş protezlerin kullanımında dikkat edilmesi gerekenlere ilave olarak takıp çıkarırken hassas bağlantı parçalarına zarar vermemek gerekir. Takıp çıkarma işlemleri yavaş ve dikkatli şekilde yapılmalıdır. Protezin tam olarak oturduğundan emin olduktan sonra çene kapatılmalı, protez çeneyi kapatarak yerleştirilmeye çalışılmamalıdır, aksi halde hassas bağlantı kısımlarında hasar görülebilir.

-Çıtçıtlı protezler kırıldığında ya da dişler düştüğünde tamiri

Parsiyel diş protezlerinde olduğu gibi hassas bağlantılı protezde de kaide kısmı ve dişler kolaylıkla tamir edilebilir. Hassas bağlantıların içerisindeki lastikler gevşerse değiştirilebilir fakat hassas bağlantı kısımları kırılırsa tamiri zordur.

-Çıtçıtlı protezlerin tamir süresi

Parsiyel protezlerde olduğu gibi hassas bağlantılı protezlerde de kırığın şekli ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte genelde 1, 2 günde tamiri mümkün olmaktadır.

-Şeker hastalarında çıtçıtlı protezlerin kullanımı

Parsiyel protezlerde olduğu gibi hassas bağlantılı protezler de hemen hemen her hastaya uygulanabilir, şeker hastalarına da rahatlıkla uygulanabilir. Uygulama sonrasında ağızda oluşabilecek vuruk ve yaraların iyileşmesi uzun sürebilir, ayrıca ağız kuruluğu problemi de olabileceği için özel jeller ve yapay tükürük kullanımı gerekli olabilir.

-Kemik erimesi olan hastalarda çıtçıtlı protezlerin kullanımı

Hassas bağlantılı protezde kemik dokusunun hacmi çok önemli değildir. Mevcut dişlerden de destek alınarak yapılan bir protez olduğu için mevcut dişlerin sayısı, sağlamlığı ve boyutları önemlidir.

-Allerjik hastalarda çıtçıtlı protezlerin kullanımı

Öncelikle alerji testi yaptırılıp nelere alerji olduğu belirlenir. Hassas bağlantılı protezlerde metal ve akrilik malzeme kullanılır. Metal alerjisi mevcutsa hangi metale karşı olduğu tespit edilip başka bir metal kullanılarak protez uygulaması yapılabilir. Fakat akriliğe karşı alerji varlığında hassas bağlantılı protez kullanımı mümkün değildir, bu durumda implant destekli protezler kullanılabilir.

-Çıtçıtlı protezlerin kullanım ömrü

Hassas bağlantılı protezler iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun yıllar hizmet eder. Kullanıma bağlı olarak hassas bağlantıların lastikleri ve diğer parçalarında bollaşma ya da kırılma ile karşılaşılabilir. Destek alınan dişlerde kayıp olursa protezin tekrarlanması gerekir.

-Hassas bağlantılı protez yapılırken var olan dişlere bir işlem yapılır mı?

Hassas bağlantılı protezler dişlerde hazırlanan yuvalara oturmak zorunda olduğu için, mevcut dişler kaplanmak zorundadır.

-Parsiyel protez ile hassas bağlantılı protezler arasındaki farklar

Parsiyel protezlerde estetik olmayan kancalar vardır, hassas bağlantılı protezlerde kancalar yoktur. Parsiyel protezler için mevcut dişlerde bir işlem yapmak gerekmeyebilir, hassas bağlantılı protezler için mevcut dişlerde işlem yapmak zorunludur. Hassas bağlantılı protez için çenede en az 4-6 diş olmalıdır, parsiyel protez için bir kısıtlama yoktur. Hassas bağlantılı protezin maliyeti parsiyel protezin maliyetine göre biraz daha yüksektir.

-Hassas bağlantılı protez mi parsiyel protez mi ?

Çok sayıda diş eksikliği olduğu durumda mevcut dişler kullanılarak sabit protez yapılamıyorsa ya hareketli protez (parsiyel protez ve hassas bağlantılı protez) yapılabilir ya da sabit diş protezi için çene kemiği içine dental implant yerleştirilebilir. Hareketli protezler takıp çıkarılırken dişlere travma uygularlar ve çene kemiğinde erimelere neden olabilirler. Bu nedenle çok sayıda diş eksikliğinde çene kemiği içine dental implantlar yerleştirilerek yapılacak sabit protez en sağlıklı tedavi seçeneğidir.

d)İMPLANT üstü Protezler

Planlama yapılır iken öncelikle sabit protezler için ağız uygun ise sabit protez planlamasını değerlendirmek gerekir. Çünkü hastaların en rahat tolere ettiği protez tipi sabit protezlerdir. Değişik vakalarda implant üzerine yapılacak protezin planlaması da farklılık gösterir. Ağızda var olan diş sayısı, Kemik miktarının yeterli olup olmaması, hastanın ekonomik durumu,hastanın yaşı gibi faktörlere bağlı olarak implant diş üzerine yapılacak protez için farklı planlamalar yapılır. Vakanın durumuna göre;

-Tek Diş Eksikliğinde

Eksik dişin boşluğu etrafındaki dişlere dokunulmadan yalnızca bir adet implant diş yerleştirilir ve üzerine tek üye sabit porselen kron hazırlanır. İmplant üzerine yerleştirilen porselen kron içinde farklı alternatifler vardır. Zirkonyum alt yapılı bir kron Estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en çok tercih edilen uygulamalardandır.

-Serbest Sonlu Vakalarda

Çekilen dişin boşluğunun arkasında diş yok ise serbest sonlu dişsizlik vakaları olarak adlandırılır. Böyle bir durumda boşluğun büyüklüğüne bağlı olarak 2 yada daha fazla implantın üzerine porselen köprü yapılır. Her eksik diş için bir implant yapılması şart değildir.

-Tam Dişsizlik Vakalarında

Yeterli sayıda implant yapılabilirse, yapıştırılarak kullanılan sabit bir porselen köprü yapılabilir. Ancak bazen total protez ( tam damak ) kullanan hastalarda yeterli kemik miktarının olmaması yada daha ekonomik bir implant çözümü olması dolayısı ile simetrik olarak 2-4 implant yerleştirilerek hastanın kullandığı takıp çıkarılan protezin tutuculuğunu artırmak için implantlardan destek alan bir hassas bağlantılı protez ( çıtçıtlı protez ) planlaması yapılabilir.