Sağlıklı gülüşler...

İmplantoloji

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacı ile yerleştirilen ve organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan, kemik dokusu ile birleşimini tamamladıktan sonra da doğal bir diş gibi fonksiyon görebilen, titanyumdan yapılmış vida yapısındaki materyallere implant denir.

Günümüzde implant materyali olarak en fazla kullanılan metal titanyumdur. Titanyum, doku uyumu mükemmel olan, alerjik reaksiyonu çok düşük, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir.

İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli “iyileşme potansiyeli” olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması gereklidir. Ayrıca, çok fazla sigara içilmesi ve/veya aşırı alkol kullanılması başarıyı olumsuz etkileyecektir.

İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama da gerektirirler. İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.

Günümüzde diş implantları, tartışmasız olarak doğal dişlere en iyi alternatiftir. Ağızda kaybedilmiş dişlerin yerini doldurmak için diş kökü formunda tasarlanmış ve titanyumdan üretilmiş implantlar geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Çene kemiğinin yeterli olduğu durumlarda kısa bir operasyonla uygulanan diş implantlarının kemikle kaynaşması için genellikle 2-3 ay beklenmektedir.

İmplantın faydaları nelerdir?

  • Diş eksikliklerinde sıklıkla uygulanan köprü tarzı protezlerdeki gibi sağlam dişleriniz kesilmemekte ve aşındırılmamaktadır.
  • Çok sayıda diş eksiği olan vakalarda kullanılan takılıp çıkartılma zorunluluğu olan protezler yerine sabit olarak yerleştirilen daha konforlu protezler uygulanabilmektedir.
  • Tam dişsiz çenelerde takılıp çıkartılabilen fakat implantlar aracılığı ile tutuculuğu çok daha iyi olan protezler planlanabilmektedir.
  • Çene kemiğiniz korunacak, çiğneme fonksiyonuna sahip olacak, yapılan dişler doğal ve estetik duracaktır.

Dezavantajları

İmplant materyallerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik protezlere göre daha yüksektir. Sabır isteyen ve hastanın mutlak uyumluluk göstermesi zorunlu bir tedavidir.

Kanser riski var mıdır?

Tıbbi literatürde implantların kansere sebep olduğunu gösteren hiçbir bulguya rastlanmamıştır.