Sağlıklı gülüşler...

Diş Beyazlatma

Herkes güldüğünde tertemiz ve bembeyaz dişleri olmasını arzu eder.Fakat bazen kişinin kendi genetik özellikleri nedeniyle bazen de çay,kahve ve sigara vb. tüketimi nedeniyle dişler istenenden daha koyu renkte,sarımsı olabilir.
Bu durumda başvurulabilecek en güzel yöntem diş beyazlatma işlemidir.

Diş Beyazlatma (Dental Bleaching) işlemi genel olarak iki yöntemle yapılmaktadır.

1. OFİS TİPİ DİŞ BEYAZLATMA

Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi klinik ortamında hekim tarafından uygulanabilen ev tipi diş beyazlatmaya göre daha kısa sürede sonuç veren diş beyazlatma yöntemidir.Çoğu vakada klinikte bir saatlik bir zaman dilimi dişleri beyazlatmak için yeterliyken bazı vakalarda 2 veya 3 seans uygulama yapmak gerekebilmektedir.

Diş hekimi ofis bleaching uygulamasına ilk önce dişetlerini ve ağız içinde zarar görebilecek diğer yumuşak dokuları korumak için önlemler alarak başlar. Dişetleri koruyucu bir tabaka ile kaplanarak diş beyazlatma ajanının diş etlerine ulaşması engellenir.Bu uygulamanın ev tipi beyazlatmadan farkı, kullanılan kimyasalın etken maddesinin daha fazla olması ve bunun içinde diş hekimi gözetiminde kullanılmasının zorunlu olmasıdır.Farklı konsantrasyon seçenekleri bulunan beyazlatma jeli, hekim tarafından beyazlatma uygulanacak hastanın diş yapısına uygun olacak şekilde seçilmelidir. Ev tipi beyazlatmaya göre daha hızlı sonuç veren ofis tipi beyazlatma led veya lazer gibi ışık kaynaklarıyla birlikte uygulandığında dişlerde çok daha derin bir beyazlatma sağlamaktadır.

2- EV TİPİ DİŞ BEYAZLATMA

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli uygulanır.Ev tipi diş beyazlatmada tedavi süresi tercihen gece olmak üzere hastanın kendisi tarafından plakları gün içinde en az 2-6 saat kullanması yoluyla ortalama 10-15 günlük bir süreçtir.

Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta jeli fazla uygulamamaktır. Fazla uygulandığı takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve e vitamini içeren bir krem tahriş olan yüzeye uygulanmalıdır.

Genellikle en iyi ve kalıcı sonuç ofis ve ev tipi beyazlatmanın birarada kullanılması yöntemiyle elde edilir.Klinikte diş beyazlatma uygulandıktan sonra, hastaya özel hazırlanan plakların içine jel sürülerek 7-10 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.

Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişler için ise “internal bleaching” tekniği uygulanır. Dişteki dolgu söküldükten sonra açılan kaviteye beyazlatma jeli uygulanır. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır.Sonrasında yeniden kalıcı dolgu ile kapatılır.

Dişler beyazlatıldıktan sonra rengin kalıcılık süresi hastanın beslenme ve bakım alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir.Beyazlatma sonrasında çay,kahve,kola,şarap,vişne suyu,sigara ve diğer tütün mamullerinin sık kullanılması ve düzenli diş fırçalanmaması halinde dişlerin rengi bir süre sonra yeniden sararabilmektedir.